Tuscany Travel Guide


Albarese | Parco Naturale delle Maremma

Capalbio


Colline Metallifere


la costa Toscana

Walking along the Tuscan coast

Crete Senesi

         
Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

         Walking on Monte Amiata


Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Sorano

Sovana

Val d'Elsa

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 

 





 

 

 

 

 

 

 





 

 

 

 

 





 

 Olive trees — many of them a century-old —  below Podere Santa Pia. In the back Cinigiano

 

Toacana ] Galleria di immagini  
     
   
Century-old olive trees in a olive grove beneath Podere Santa Pia | Eeuwenoude olijfbomen op de heuvel onder Podere Santa Pia

   
   

Al duizenden jaren wordt de olijfboom in de literatuur van landen rond de Middellandse Zee genoemd, zoals in Griekse mythologie en Tenach. Volgens de Griekse mythologie schonk Pallas Athene in haar wijsheid een olijfboom aan de stad Athene. Nog steeds staat er daarom een olijfboom op de Akropolis.

Olijfbomen hebben zich circa zesduizend jaar geleden verspreid vanuit Armenië naar Palestina en vandaar naar de gebieden rond het oostelijk deel van de Middellandse Zee. Rond 600 v.o.t. verspreidde de teelt van olijfbomen zich naar Griekenland, Italië, Noord-Afrika en andere mediterrane landen.
Rond 1200 v.o.t. brachten de Feniciërs de olijfboom naar Italië.


De oudste olijfbomen van Toscane


In de olijfgaarden onder Podere Santa Pia staan enkele monumentale bomen. In Semproniano staat een vergelijkbaar exemplaar, de Olivone di Fibbianello, waarvan de leeftijd geschat wordt op 1022 jaar (al geeft het bordje naast de boom 2000 jaar aan). De Fibbianello-olijfboom had oorspronkelijk een hoogte van meer dan 20 meter. Het zou volgens datzelfde bord de oudste olijfboom zijn van Toscane.
De Olivo della Strega is een prachtige olijfboom in Magliano in Toscana, in de tuin van de kerk van de Santissima Annunziata. Volgens sommigen is hij 3500 jaar oud en heeft zijn stam aan de basis een omtrek van negen meter. In de omgeving van Lucca staan de Pollinator-olijfboom en die van Trenta Zoccoli, misschien minder hoog dan de vorige, maar nog steeds een van de mooiste millenaria.

 

Olive trees with centuries-old roots, Podere Santa Pia, Castiglioncello Bandini, Cinigiano

Olive trees with centuries-old roots, Podere Santa Pia, Castiglioncello Bandini, Cinigiano

 

Olijfolie wordt vooral bij de voedselbereiding gebruikt. In veel landen rond de Middellandse Zee is olijfolie al duizenden jaren van belang in verschillende toepassingen. Niet alleen als voedingsmiddel, het werd ook massaal gebruikt als brandstof voor verlichting door middel van olielampen [2].

 

Cultivar centenaria Olivastra Seggiano, Podere Santa Pia, Castiglioncello Bandini, Cinigiano Cultivar centenaria Olivastra Seggiano, Podere Santa Pia, Castiglioncello Bandini, Cinigiano Cultivar centenaria Olivastra Seggiano, Podere Santa Pia, Castiglioncello Bandini, Cinigiano Olive tree with centuries-old roots, Podere Santa Pia, Castiglioncello Bandini, Cinigiano Olive tree with centuries-old roots, Podere Santa Pia, Castiglioncello Bandini, Cinigiano

Olive trees — many of them more then a century-old — below Podere Santa Pia. In the back Cinigiano

 

Olijfolie

Olijfolie heeft een groene of gele kleur, in verschillende tinten. De kleur heeft niets te maken met de kwaliteit. Er zijn vele soorten olijfbomen en zij geven ieder hun specifieke olie. Vers geperste olie is doorgaans felgroen gekleurd.
Het hoofdbestanddeel van olijfolie wordt gevormd door vetten van onverzadigd oliezuur. Daarnaast bevat olijfolie vetten van palmitinezuur, een verzadigd vetzuur. Een rijpe olijf bevat 15-35% olie, afhankelijk van de soort, de bodemgesteldheid en de weersomstandigheden.[2]
Olijven worden meestal van november tot januari geoogst, afhankelijk van de soort olijven. Voor de betere olie worden de olijven vaak met de hand geplukt. Olijven die van de boom gevallen zijn, worden niet gebruikt, zij zijn te rijp. De moderne schudmachines, die de boom schudden waarna de vruchten vanzelf vallen, worden bij oudere olijfbomen niet gebruikt, daar zij de wortels zouden kunnen beschadigen.

 

Ulivo Pisciottano - frutti.jpg

 Frutti dell'ulivo Pisciottano [4]

 

   
   

Omdat olijven na het plukken snel beginnen te fermenteren, moeten ze zo snel mogelijk verwerkt worden. Takjes en blaadjes worden verwijderd en de olijven worden gewassen en gemalen tot een pasta. Uit deze pasta kan vervolgens de olie gewonnen worden. Dat kan op twee manieren, namelijk door te persen of door te centrifugeren.
Bij het persen wordt de pasta gekneed en geperst, vroeger met een vijzelpers, later hydraulisch onder grote druk tot 400 bar. Het olie-watermengsel uit de pers wordt gescheiden in een centrifuge. Hoewel dit de koude persing wordt genoemd, wordt de pasta iets verwarmd door de wrijving, maar hierdoor kan de olie gemakkelijker vrijkomen uit de pasta. De temperatuur mag niet boven de 28 °C komen, om te voorkomen dat de chemische samenstelling van de olie verandert. Dit geldt ook voor de olie nadat hij in de fles gebracht is.

 

Kwaliteiten van olie


De zuiverheid van de olijfolie wordt gemeten door de bepaling van het vrije zuur omdat bij degradatieprocessen in de olijfolie oliezuur uit de estervorm vrijgemaakt wordt. Als de olie niet meer dan 2% vrij zuur bevat, mag de olie vergine olijfolie heten. Indien dit gehalte 0,8% of lager is, dan mag de olijfolie extra vergine genoemd worden.[3]
De eerste persing geeft een opbrengst van ongeveer 10-20% olie bij ±15 °C, dat wil zeggen voor 1 liter olijfolie is 5-10 kilo olijven nodig.

         
 
   
 

Olijfolie en de Cultivar Olivastra Seggiano


Podere Santa Pia ligt binnen productiegebied van de Olivastra Seggiano Cultivar DOP appelatie. Seggiano DOP extra vergine olijfolie wordt verkregen van Olivastra Seggianese cultivar-olijven die in een minimumpercentage van 85% aanwezig moeten zijn.
Wat het onderscheidt van andere oliën is de aanwezigheid van een maximale totale zuurgraad die niet hoger is dan 0,50% en de olijfolie heeft bovendien een lange houdbaarheid. Het productiegebied van deze extra vergine olijfolie strekt zich uit over de gemeenten Arcidosso, Castel del Piano, Seggiano, Cinigiano, Santa Fiora, Roccalbegna, Semproniano en een deel van de gemeente Castell'Azzara.

De Olivastra Seggiano Cultivar is een inheemse botanische soort olijfboom die aan de noordwestkant van de Monte Amiata veel voorkomt. De olijfolie heeft een wat zoetere smaak en een hoger gehalte aan onverzadigde vetzuren (palmitoleïnezuur, oliezuur, linolzuur en eicosaanzuur) en aan stearinezuur, dan andere uit de streek afkomstige olijfolie. Het is een verfijnde olie die haar fruitig- frisse, zuivere olijvengeur met grasachtige toetsen van artisjok en rijpingsaroma's van wit fruit meteen verspreidt.

Consorzio olio extravergine di oliva Seggiano DOP | www.consorzioolioseggiano.it


 

Olive trees with centuries-old roots, Podere Santa Pia, Castiglioncello Bandini, Cinigiano

 

Olive groves beneath Santa Pia   L'Olivastra Seggianese, Valle di Pistoia, sotto Castiglioncello Bandini  

Olive groves beneath Santa Pia

 

L'Olivastra Seggianese, Valle di Pistoia, sotto Castiglioncello Bandini

 

  Dani Karavan, Adam und Eva, olivo dorato, 2002, Giardino di Daniel Spoerri, Seggiano
The appealing clearness of Podere Santa Pia in a mild winter landscape   Podere Santa Pia, en landhuis in de Toscaanse Maremma   UmbBeiSeggiano

The appealing clearness of Podere Santa Pia in a mild winter landscape

 

Podere Santa Pia, en landhuis in de Toscaanse Maremma

 

The Olivastra Seggianese D.O.P.

Monumentale bomen | Olijfbomen (Olea europaea) in Italië

Olijfboom op Località Parrocchia in Magliano in Toscana, Toscane, Italië

Meer informatie: consorzioolioseggiano.it


[1] Photo by Traveling Guide © All rights reserved 
[2] Ontleend aan het Wikipedia artikel Olijfolie, waarvan de tekst beschikbaar is onder een Creative Commons Attribution-ShareAlike License licentie.
[3] Ontleend aan het Wikipedia artikel Olijfolie, waarvan de tekst beschikbaar is onder een Creative Commons Attribution-ShareAlike License licentie. Olijfolie van eerste persing (vergine): Hierbij is sprake van de mechanische methode, wat wil zeggen dat er alleen met druk geperst is. Er is niets verhit en er zijn geen andere middelen gebruikt. Een bijzondere vorm hiervan is extra olijfolie van eerste persing: de duurste kwaliteit olijfolie met de meest uitgesproken smaak. Dit staat ook bekend als Olio di oliva extra vergine of extra Vierge olijfolie.
[4] Foto di Chelin, licenziato in base ai termini della licenza Creative Commons Attribuzione-Condividi allo stesso modo 4.0 Internazionale.